mandag 2. september 2013

Street Art: Banksy

I denne perioden skal vi jobbe og lære om gatekunst. Jeg tipper det er i forbindelse med at det snart er Nuart Festival i Stavanger at vi har om dette. Vi har fått i oppgave å designe vår eget gatekunstverk som vi digitalt skal legge på en vegg, lyktestolpe eller hva det måtte være. For å finne inspirasjon ser vi på andre kunstnere sitt arbeid.

De fleste jeg kjente igjen er laget av engelske Banksy, en av verdens mest kjente gatekunstnere. Kunstverkene hans er veldig stilige, interessante og meningsfulle! Banksy lager oftest satiriske kunstverk som handler om politikk, kultur og etikk. Budskapet er vanligvis samfunnskritisk, anti-kapitalistisk og anti-militært. Banksy sine kunstverk kombinerer grafitti med tydelig stensilteknikk(å spraymale ved bruk av utklipte sjablonger. Hans kunstverk har dukket opp i London og andre byer i hele verden, som Stavanger. Ingen vet hvem han er, men det er blitt antatt at han bor i nærheten Bristol i England og at han er født i 1974.
I 1990-årene ble hans kunstform kjent i og rundt Bristol og London. Hans egen nye teknikk var å bruke sjablonger, fordi det gikk mye fortere å lage ferdig et kunstverk, eller piece. Piecene har et humoristisk preg over seg og er noen ganger kombinert med tekst. Grunnen til at han har hemmelig identitet er blant annet at han er etterlyst i flere land for å ha laget ulovlig kunst. Eller rettere sagt så har han laget gatekunst på private bygninger eller andre steder han ikke har fått tillatelse å dekorere. Men siden hans arbeid blir satt så høy pris på og fordi han er en inspirasjon for mange får han omtrent alle sin støtte. Det er stor forskjell på useriøs taggeskrift og profisjonell gatekunst med mening. Hans arbeid blir også beskyttet mot å bli malet/tagget over og vær og vind.
Jeg synes bildene hans er utrolig kreativt laget, både teknikken og budskapet. Det er synd at han og andre dyktige gatekunstnere bruker vegger der de egentlig ikke har lov til å dekorere uten tillatelse. Jeg elsker gatekuns som dette og synes flere burde ha tillatt slik kunst. Det skaper spenning og liv i ellers kjedelige gater og bygninger.


Kilder...
http://no.wikipedia.org/wiki/Banksy
http://www.streetartutopia.com/?p=89
http://designcookbook.com/2010/10/25/the-street-work-of-banksy-british-graffiti-artist/Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar